"Talerz na 5 z plusem, czyli mądrzej jem, zdrowiej żyję"
Dodane przez user248_3 dnia Luty 28 2014 12:49:00


Projekt był realizowany w terminie od 17 października do 21 grudnia 2012 r. przez uczennice z klas drugich: Martynę Klepek, Kamilę Janko, Paulinę Sobczak, Martę Nidecką, Agnieszkę Śmietanę, Justynę Szuścik, Zuzannę Sokołowską.
Uczennice przystąpiły do realizacji projektu, aby dowiedzieć się, na czym polega zdrowe odżywianie, jakich produktów unikać w swojej diecie, a które warto na stałe włączyć do codziennego jadłospisu. Szukały też, odpowiedzi na pytanie, jakie mogą być skutki nieprawidłowego żywienia. Zdobytą wiedzę przekazały młodszym kolegom, przygotowując dla nich warsztaty zdrowego odżywiania. Podczas warsztatów gimnazjalistki zapoznały uczniów z zasadami racjonalnego odżywiania, przedstawiły prezentację multimedialną, scenki teatralne, przygotowały zagadki i krzyżówkę oraz przeprowadziły ankietę „ Mój styl żywienia”. Ankieta została przeprowadzona również wśród uczniów klas 2 gimnazjum. Ponadto uczennice przygotowały dla uczniów klasy piątej zdrowe, owocowo – warzywne przekąski, które uatrakcyjniły zajęcia warsztatowe. Drugoklasistki doskonale sprawdziły się w pracy grupowej, były otwarte na propozycje innych, dobrze zorganizowane. Zgodnie podkreślają, że podobało im się to, że mogły razem współpracować i dzięki temu lepiej się poznać. Ważne było, że poszerzyły nie tylko swoją wiedzę, ale w atrakcyjny sposób potrafiły podzielić się nią z młodszymi kolegami. Opiekunem uczniów była pani Iwona Wyka, nauczycielka biologii.

Poniżej zamieszczamy wyniki ankiety oraz zdjęcia z warsztatów.



Opracowanie wyników ankiety „ Mój styl żywienia”. Ankieta została przeprowadzona w klasie 5 SP oraz w klasie 2G.

Wśród uczniów drugich klas gimnazjum aż 13% zjada tylko 1 – 2 posiłków dziennie, a zalecane 5 posiłków dziennie 24% ankietowanych. W klasie 5 odpowiednio 6,5% i 20%. Codziennie jedzenie typu fast food zjada 5% gimnazjalistów i 3% piątoklasistów. Raz w miesiącu i rzadziej – 68% i 54%. Ostatni posiłek w ciągu dnia bezpośrednio przed snem zjada 4% uczniów gimnazjum i 10% uczniów klasy 5. Zalecane 2-3 godz. przed snem – 60% i 43%.

Na śniadanie uczniowie gimnazjum i szkoły podstawowej najczęściej jedzą produkty zbożowe i nabiał. Ale 7% G i 6%SP zjada tylko słodycze.

Około 40% uczniów deklaruje, że najczęściej pije wodę. Napoje gazowane pije 12% uczniów SP i 16 % gimnazjalistów, a mleko zaledwie 9,5% uczniów SP oraz 11% uczniów G.


Przygotowanie i opracowanie ankiety: Martyna Klepek i Kamila Janko z klasy 2a.